Fönstertätning Inomhusklimat - Fönsterputs24

Fönstertätning Inomhusklimat - Fönsterputs24

Fönstertätning

När du tätar ett fönster är det viktigt att det blir rätt för att fukt och kyla inte ska ta sig in.

Vid en fönstertätning ska tätningen mellan fönsterbåge och karm se till att den varma luften från inomhus inte kommer i kontakt med den yttre glasrutan. När den varma luften kommer i kontakt med glasrutan kyls den ner och kan skapa kondenserat vatten på glaset vilket i sin tur kan skapa så kallad röta i resten av fönstret.

 

Tips på hur man tätar fönster

Utåtgående fönster – När man tätar ett utåtgående fönster ska man placera tätningslisten på karmen, nästan så att slängen är synlig från insidan

Inåtgående fönster – När man tätar inåtgående fönster placerar man tätningslisten på den inre bågens fals.

Rätt storlek – genom att använda sig av modellera kan man ta reda på fönsterspringans storlek.

Montering – Montera listerna med rostfria häftklammer

tesamoll® P-Profil Tätningslist – isolera ditt fönster och spara energi

Wikipedia information om Tätning

Tätning Tätning eller packning, maskinelement med uppgift att hålla två medier (till exempel vatten och olja) åtskilda. Tätningar kan delas in i fasta och rörliga tätningar. Exempel på rörliga tätningar är radialtätningen och kolvringen. O-ringen är en vanlig tätningstyp som kan användas som såväl fast som rörlig tätning. Tätningsvatten används för att kyla en mekanisk tätning och axeln. Det smörjer även tätningsytorna. Tätningsvatten används ofta tillsammans med både boxpackningar och mekaniska tätningar i processindustrin. Det hindrar även partiklar från att försämra tätningsfunktionen. En toppackning används för att täta mellan cylinder och topplock i en förbränningsmotor. Eftersom denna packningstyp skall stå emot det höga förbränningstrycket är den vanligen metallskodd för extra hållbarhet. I vissa sammanhang med speciella hållbarhetskrav, exempelvis motortrimning, kan hela toppackningen vara gjord i metall.

Synonymer till Tätning

  • packning